Léopold Storme staat voor hof van assisen

Voor het hof van assisen in Brussel is het proces tegen Léopold Storme van start gegaan. Hij wordt ervan verdacht zijn ouders en zus te hebben vermoord. Hierover ging het.

Zondagnamiddag 17 juni 2007: een echtpaar stapt binnen in een stoffenwinkel in de Kapucijnenstraat in de Brusselse Marollenwijk. Ze vinden er het dode lichaam van de uitbaatster en verwittigen in paniek de politie. Uiteindelijk worden er 3 doden aangetroffen: de uitbater, zijn vrouw en hun dochter. Ze werden op een zeer brutale manier omgebracht, met een mes of een scherp voorwerp.

De toen 19-jarige zoon van het koppel werd aanvankelijk niet verdacht, omdat er gedacht werd dat hij aan de kust studeerde voor zijn examens. Maar uit onderzoek van zijn gsm-gesprekken blijkt al snel dat hij op het moment van de feiten wel in de stoffenwinkel was.

De zoon, Léopold Storme, wordt aangehouden en geeft tijdens het onderzoek wel 4 verschillende versies van de feiten. Hij verklaarde dat hij in de winkel oog in oog kwam te staan met 2 gemaskerde mannen. Hij kreeg een slag en viel bewusteloos. Toen hij weer bijkwam lag hij bij zijn vermoordde zus, met het mes in de hand.

Léopold panikeerde, hij vreesde dat iedereen hem zou verdenken en besloot om zijn sporen uit te wissen en met de trein terug te keren naar de kust. Een zak met bebloede kledij, zijn sportschoenen en het mes, gooide hij in Oostende in een vuilnisbak. Toen de politie de vuilnisbak controleerde was de ophaaldienst al gepasseerd, het mogelijke bewijsmateriaal werd dus niet gevonden.

Later voegde Léopold daar aan toe dat zijn vader afgeperst werd door een bende oplichters. Zij hadden zijn zus en zijn ouders vermoord, zei hij. En hij verklaarde dat hij eerst gelogen had over de feiten omdat de daders ermee gedreigd hadden de rest van zijn familie en zijn ex-vriendinnetje iets aan te doen.

Zijn familie blijft tot op vandaag in zijn onschuld geloven, 29 familieleden hebben zich burgerlijke partij gesteld. Niet tegen hun familielid, de beschuldigde, zoals je zou verwachten, maar tegen onbekenden, omdat de familie gelooft dat de echte dader nog altijd vrij rondloopt.

Toch heeft het onderzoek geen enkel spoor opgeleverd van de overvallers die de ouders en zus van Léopold Storme zouden hebben vermoord.

Het zag er lang naar uit dat Léopold Storme geïnterneerd zou worden. In een eerste psychiatrisch rapport werd hij schizofreen genoemd en dus niet toerekeningsvatbaar. De tegenexpertise van zijn advocaten en een derde onafhankelijk college leverden een andere conclusie op: hij kan wel verantwoordelijk worden gesteld voor zijn daden.

Waarom hij zijn ouders en zus zou hebben vermoord, blijft onduidelijk. Maar hij is opgelucht dat hij op een proces de kans krijgt om een assisenjury van zijn onschuld te overtuigen. Al is het niet uit te sluiten dat de jury over 3 weken, aan het eind van het proces, toch nog oordeelt dat hij geïnterneerd moet worden, dat hij met andere woorden eerder in een psychiatrische instelling thuishoort dan in de gevangenis.

Sofie Demeyer