Liefde is... elkaars woorden overnemen

Mensen in een liefdesrelatie imiteren elkaars taalgebruik, dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. Vooral tijdens positieve periodes kopiëren mensen onbewust het gehanteerde taalgebruik van de partner.

Persoonlijke voornaamwoorden, voegwoorden en voorzetsels worden het meest overgenomen door de partner. Wanneer het niet zo goed gaat in de relatie, neemt het aantal overeenkomsten af. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Texas aangetoond.

Bij het onderzoek werden onder meer briefwisselingen van getrouwde dichters uit verschillende tijdperken geanalyseerd.

“De stijl van hun woorden was meer overeenkomstig tijdens gelukkig periodes in hun relatie en meer verschillend aan het einde van de relaties, zo zegt hoofdzonderzoeker James Pennebaker op de site van Eurekalert.

lees ook