Londense metroverkeer in de knoop door staking

In de Britse hoofdstad Londen ligt het metroverkeer stil door een staking tegen de plannen van London Underground om 800 banen te schrappen, vooral aan de loketten. De actie duurt 24 uur en begon gisteravond al.

De vervoersmaatschappij Transport for London heeft 100 extra bussen ingelegd en organiseert ook extra openbaar vervoer over de Thames-rivier. Toch is de hinder voor de pendelaar groot. Vanmorgen reden er helemaal geen metrotreinen op de belangrijkste lijnen. Op enkele andere lijnen rijdt een beperkt aantal treinen.

Een gelijkaardige vakbondsactie, vorige maand, heeft grote verkeershinder veroorzaakt in de Britse hoofdstad.

De Londense burgemeester Boris Johnson heeft het over een politieke staking, die volgens hem gericht is tegen de conservatieve regering van zijn partijgenoot David Cameron. "We moeten er rekening mee houden dat aan sommige loketten minder dan 10 tickets per uur worden verkocht", schrijft Johnson in een opiniestuk in "The Daily Telegraph".

Als het sociaal conflict bij London Underground niet opgelost raakt, volgen er in november nog stakingen.