N-VA: "De teller komt weer op nul"

"We moeten de oefening van nul af aan overdoen", zegt N-VA-voorzitter De Wever. Hij roept daarvoor "alle partijen" op en is zelf beschikbaar. De onderhandelingsronde in de huidige vorm, met 7 partijen, is daarmee begraven.
Philippe Muyters, Siegfried Bracke en Bart De Wever op de persconferentie.

De beslissing kwam na het ultimatum dat de N-VA gisteren aan de Franstaligen stelde. "De klok tikt. Er ligt te weinig op tafel", zegt De Wever. "Er moeten broodnodige hervormingen komen. We zijn ongerust omdat er na 113 dagen nog geen akkoord is en wij betreuren dat", zegt hij.

"We hebben begrip voor de angst om armer te worden, maar angst is een slechte raadgever. "

De N-VA reikt de hand aan "andere partijen" en heeft het over een "nieuwe formule" om tot een akkoord te komen, "liefst in een hoog tempo en in een sfeer van vertrouwen, met open vizier en zonder taboes". De Wever is zelf beschikbaar voor die nieuwe onderhandelingen. "We moeten het bord volledig afvegen, de teller op nul zetten en een nieuw verhaal proberen op te starten."

De Wever zegt ook dat hij bereid is om de regering in lopende zaken van ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) "in het parlement te steunen voor dringende dossiers". De Wever vraagt die regering ook "om te onderzoeken of dat in afgeslankte vorm kan". "Zo bespaart de politiek ook bij zichzelf."

De Wever begraaft dus de onderhandelingsformule met 7 partijen, de formulie die door preformateur Elio Di Rupo (PS) in juli in de steigers werd gezet. "Dit verhaal is afgelopen. Laat ons dat nu eindelijk gewoon eerlijk toegeven. We mogen niet verder aanmodderen."

"Het werk dat is gebeurd in de voorbije weken is niet voor niets geweest", zegt De Wever. Hij zegt wel dat er geen groot pakket op tafel lag. "Het gaat niet meer over een pakket van 15 miljard euro, maar hooguit over de helft."

Alle ogen waren op N-VA gericht na ultimatum

Voor de aanvang van de vergadering wilde geen enkel kopstuk in de kaarten laten kijken. De Franstalige partijen kregen minder dan 24 uur om met een duidelijk antwoord op de proppen te komen.

Gisterennamiddag kwam er een mededeling waarin de N-VA vroeg dat de Franstaligen "kleur bekennen". "Als de overheveling van de personenbelasting niet bespreekbaar wordt, heeft het voor de N-VA geen enkele zin om de onderhandelingen op te starten".

De Wever verwachtte een duidelijk antwoord van de PS, Ecolo en het CDH. Hij stelde ook de timing scherp: vandaag moest beslist worden. De N-VA wil dat minstens de helft van de personenbelasting in handen van de deelstaten komt.

De Franstaligen zeiden niet ja en niet neen. Enkele uren na de mededeling van de N-VA kwam er een communiqué van de Franstaligen waarin ze stellen dat ze de 7 partijvoorzitters willen bijeenroepen "om tot een evenwichtig akkoord over de financieringswet te komen". PS-kopstuk Paul Magnette (foto) zei gisteren in "De zevende dag" al dat de overheveling van de personenbelasting "geen taboe" is.