Regering blijft zoeken naar investeerders

De Vlaamse regering geeft de hoop nog niet op om een nieuwe investeerder te vinden om een industriële activiteit te ontwikkelen op de terreinen van Opel in Antwerpen. Dat heeft minister-president Kris Peeters (CD&V) gezegd.

De Werkgroep Opel van de Vlaamse regering kwam vandaag bijeen nadat bekend was geraakt dat GM geen overnemer had gevonden voor de site in Antwerpen.

De werkgroep bestaat uit de Vlaamse vakbonden, werkgeversorganisatie Agoria, de Vlaamse administratie, de betrokken federale kabinetten, minister-preisdent Kris Peeters en de ministers Ingrid Lieten (SP.A) en Philippe Muyters (N-VA).

Volgens Peeters draagt GM een zware verantwoordelijkheid in de "lange lijdensweg" die de werknemers van Opel Antwerpen hebben moeten doorstaan. "Elke keer opnieuw werd men op het verkeerde been gezet. Vorige week nog deed CEO Nick Reilly alsof er niets aan de hand was en de onderhandelingen nog goed liepen. Men heeft de werknemers, de vakbonden en ook de Vlaamse regering zand in de ogen gestrooid", aldus Peeters.

Gronden verwerven

Peeters wil de vakbonden eerst de kans geven om zelf rechtstreeks te praten met de Chinese kandidaat-investeerder. Die zou nog een nieuw en beter bod op tafel gelegd hebben, maar dat zou volgens de vakbonden niet ernstig genomen zijn door General Motors (GM).

Mocht dat op niets uitlopen wil de regering de gronden van Opel Antwerpen in handen krijgen. De regering heeft daarvoor een afspraak gemaakt met de haven van Antwerpen die een optie en een voorkooprecht heeft op de gronden.

De werkgoep zal morgen opnieuw bijeenkomen om te kijken of er los van GM een kandidaat-investeerder kan worden gevonden in de automobielsector en als dat niet lukt zal er worden gezocht naar een investeerder voor een andere industriële activiteit.

Peeters herhaalde dat een nieuwe investeerder niet moet rekenen op directe financiële steun van de Vlaamse regering, maar dat die wel kan bijspringen bij het verwerven van de gronden of het geven van garanties.