Robert Edwards wint Nobelprijs Geneeskunde

De 85-jarige Brit Robert Edwards heeft de Nobelprijs Geneeskunde gewonnen. Dat heeft het Zweedse Karolinska-instituut bekendgemaakt. Edwards stond mee aan de wieg van de ivf- of in-vitrofertilisatietechniek en wordt ook wel "de vader van de proefbuisbaby" genoemd.

De jury wijst op de grote impact van Edwards' baanbrekend werk: "Zijn onderzoeksresultaten hebben het mogelijk gemaakt om onvruchtbaarheid te behandelen, iets waar een groot deel van de bevolking wereldwijd mee wordt geconfronteerd. Ruim 10 procent van de koppels krijgt er wereldwijd mee te maken."

Aan de prijs is ook een geldsom van 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 1,5 miljoen euro) verbonden.

De Nobelprijs Geneeskunde is de eerste in een reeks. Eerstdaags worden de winnaars bekendgemaakt in onder meer de categorieën wetenschap, literatuur en vrede.