Toch 'n Belgisch staartje aan Istanbul-jaar

Tot nu toe blonken Belgische kunstenaars in het feestjaar ter gelegenheid van Istanbul Europese Culturele Hoofdstad 2010 vooral uit door afwezigheid. Maar het afgelopen weekend werd die achterstand voor een stuk goedgemaakt met het project ISTANBUL /20/10/PROJE.

Eerder al was een Vlaams-Turkse tentoonstelling met werk van Johan Tahon en Ergin Inan in het prestigieuze decor van het Hagia Irene-museum in het Topkapi-paleis, en kon Benjamin Demeyere werkt tentoon stellen in Istanbul. Maar het zwaartepunt van het ISTANBUL /20/10/ PROJE ligt in de maand oktober.

Het drukst bijgewoonde event was de inhuldiging van het ‘Palais de Belgique’, het huidige Belgische consulaat-generaal, dat prachtig gerestaureerd werd. Honderden gasten, waaronder de Turkse vice-premier Ali Babacan, kwamen een kijkje nemen.

Hoogtepunt was de inhuldiging van een mozaïek in de inkomhal van het consulaat-generaal. West-Vlaming Johan Tahon maakte het werk integraal in de beroemde ateliers van de stad Iznik, één van de belangrijkste historische centra van de ceramiekkunst in de islamitische wereld.

Tahon liet zich hiervoor inspireren door de historische roman "Busbeke of de thuiskomst" van Willy Spillebeen. Dat boek vertelt het levensverhaal van de Vlaamse humanist Ogier van Busbeke die in de 16de eeuw jarenlang als diplomaat aan het Ottomaanse Hof in Istanbul verbleef.

In het kader van Istanbul /20/10/ PROJE werd ook een vertaling naar het Turks van Spillebeens boek voorgesteld. Een Turkse vertaling van een Vlaamse roman is sowieso uitzonderlijk en de symbiose tussen boek en beeldende kunst via de mozaïek van Johan Tahon maakt volgens een dankbare Willy Spillebeen dat zijn boek een tweede leven gaat leiden. Maar behalve mozaïek en boekvertaling waren er nog meer Turks-Belgische kruisbestuivingen in Istanbul.

Dit weekend ging ook een overzichtstentoonstelling open met werk van Jan Fabre, Wim Delvoye, Koen Vanmechelen, Johan Tahon en Emiel Hoorne (Galeri Artist, nog tot 30 oktober).

ISTANBUL /20/10/ PROJE is ook aanleiding voor een tentoonstelling van werk van de jonge Antwerpse kunstenaar Nick Andrews (Tesvikiye Sanatal Galerisi, tot 30 oktober).

Voor curator Emiel Hoorne, die al meer dan 20 jaar kunstprojecten opzet tussen Turkije en België, was ISTANBUL /20/10/PROJE aanleiding om bij de overgekomen Vlaamse parlementsleden te pleiten voor een meer gestructureerde uitwisseling tussen beide landen.

Dirk Vermeiren

Meest gelezen