Van Besien heeft vragen bij positie van N-VA

In een opiniestuk op deze website stelt Wouter Van Besien (foto), voorzitter van Groen!, dat de regionalisering van de vennootschapsbelasting geen goed idee is. In "De ochtend" op Radio 1 uit hij ook bedenkingen bij het ultimatum dat de N-VA stelt aan de Franstalige partijen.

"Inhoudelijk gaan wij akkoord met de mededeling van de N-VA, want Groen! is net als de andere Vlaamse partijen voorstander van een gedeeltelijke overheveling van de personenbelasting naar de regio's", zegt Van Besien in "De ochtend".

"Maar ik vraag me af wat de bedoeling van het ultimatum is. Is het een tactische zet om opnieuw wat vaart in de onderhandelingen te brengen? Of is het al een voorbereiding op nieuwe verkiezingen?", zegt Van Besien.

"De N-VA wil in de media geen toegevingen doen aan de Franstaligen, maar verwacht nu van hen dat zij dat wel doen. Met dit ultimatum vragen ze als het ware: "Ga op voorhand in uw blootje staan als toegangsticket voor de onderhandelingstafel"", zo hekelt hij de strategie van de partij van Bart De Wever.

"Lachen met de kiezer"

"De onderhandelingen worden een soap opera", zegt Van Besien. "Het boeit de mensen niet meer en het vertrouwen in de politiek en de politici keldert."

Van Besien reageert ook op de speculaties over nieuwe verkiezingen. "Dat zou belachelijk zijn, dat is echt lachen met de kiezer. Bovendien moet iedereen toch gaan inzien dat het niet anders kan dan met deze partijen. Op dit moment zijn Alexander De Croo (Open VLD) of Olivier Maingain (FDF) toch niet de meest stabiele mensen".

"Ik kan niet anders dan vertrouwen hebben"

Van Besien lijkt te twijfelen of er een goede afloop komt. Hij vreest dat symbolen de discussies overschaduwen en een rationeel debat in de weg staan. "Maar ik kan niet anders dan vertrouwen hebben", zegt hij.

Het is volgens Groen! een slecht idee om de regionalisering van de vennootschapsbelasting op tafel te blijven leggen. "Dat is zo'n cliché over fiscale autonomie dat ingang vindt. Dat klinkt misschien goed, maar het is economische nonsens", zegt hij. "Zo creëer je concurrentie tussen de regio's en veroorzaak je een "race to the bottom" die zowel voor de overheidsinkomsten als voor de economische groei schadelijk is."

"Voor een gedeeltelijke regionalisering van de personenbelasting is Groen! wél vragende partij", zegt Van Besien. "Alleen omdat je zo de regio's sterker maakt. Maar het verzandt dan opnieuw in een symbolendiscussie door te strijden over het procentuele aandeel dat geregionaliseerd moet worden en dat is geen goede zaak", argumenteert hij.

Van Besien heeft nog een voorstel om tot meer responsabilisering van de deelstaten te komen. "Economen hebben ons verzekerd dat die responsabilisering beter wordt bereikt door een bonus-malussysteem", zegt hij. "Via fiscale autonomie is dat niet noodzakelijk het geval. Kijk maar naar de volgende paradox: Brussel is het gewest waar de fiscale autonomie het grootst is, maar dat noopt de stad niet tot besparingen."