Zaak tegen Lubbers definitief van de baan

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geweigerd het beroep te behandelen van een Amerikaanse vrouw in een zaak tegen de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers. Daarmee blijft het vonnis van lagere rechtbanken staan die stelden dat Lubbers immuniteit genoot.

De vrouw beschuldigde Lubbers van ongewenste intimiteiten toen hij het hoofd was van het vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties. Eerder hadden lagere rechtbanken al gezegd dat de VN absolute immuniteit geniet in dergelijke zaken en dat die ook geldt voor gewezen werknemers. Lubbers kon dus niet vervolgd worden. 

Met de weigering van het Hooggerechtshof is de zaak tegen Lubbers nu definitief van de baan. De zaak deed veel stof opwaaien en leidde er destijds toe dat Lubbers opstapte bij de VN.