"Babs liegt over alles"

Tijdens de achtste dag van het proces over de parachutemoord in Tongeren stonden de leden van de valschermclub in Zwartberg op de lange getuigenlijst. De belangrijkste kwam als laatste aan de beurt, Eindhovenaar Marcel Somers, de minnaar van slachtoffer Els Van Doren, die tegelijk de liefde bedreef met beschuldigde Els Clottemans.

De Nederlandse Edith Suurmeijer, echtgenote van de leider van de valschermclub Jurgen Camps, mocht de spits afbijten. Zij beaamde dat het onmogelijk zou zijn om een parachute te saboteren in de hangar van de club, want er was altijd een heen en weer geloop van mensen.

"Iemand die toch probeert te saboteren, loopt een onmetelijk groot risico", aldus Suurmeijer. "Toen Jurgen op 18 november 2006 omriep dat de parachute van Els Van Doren niet was opengaan, klonk het als een onwerkelijk verhaal. Ik had niet meteen door dat Els overleden was. Na de eerste drie woorden al viel Clottemans op de betonnen vloer te huilen. Het was vreemd. Ik vond het een overdreven reactie," vertelde Suurmeijer, die Van Doren omschreef als een mooie, spontane, lieve vrouw.

De Nederlandse Claudia Willems, al 13 jaar clublid, was een tijdje het liefje van Marcel Somers. "Ik was vreemdgegaan en had dat aan Mars verteld, toen we op vakantie waren in Australië. Hij had er verdriet van. Ik heb nooit enige agressie gezien bij Marcel. Ik vond hem een goedzak. Els Van Doren was goedlachs en genoot van het springen. Ik verbaasde me erover dat haar man niets afwist van haar buitenechtelijke relatie, terwijl ze het hele weekend samen met Marcel was. Els Clottemans was een spontane meid die ik later zag veranderen in een drama queen. Ze deed moeite om de aandacht te trekken," vertelde Willems, die aanhaalde dat het gewoonte is bij de springers in de club om andermans materiaal gerust te laten.

"Een opmerkelijk toeval"

Beroepsmilitair Tom Bolsius maakte op zaterdag 18 november 2006 deel uit van de vierkoppige formatie met beschuldigde Els Clottemans, slachtoffer Els Van Doren en Marcel Somers, de minnaar van beide vrouwen. Bolsius vond het een opmerkelijk toeval dat Els Clottemans drie dagen later de doorgesneden pilot chute vond van Van Doren.

Hij twijfelde of de pilot chute tijdens de sprong in de lucht gevolgd kon worden. Clottemans vond die pilot chute terwijl ze mis gereden was en de weg zocht. "Ik kijk niet naar voorwerpen in een boom, als ik met de auto rijd", was Bolsius zijn mening. Hij ontkrachtte ook het fabeltje van Clottemans dat zij de weg waar de pilot chute hing, de Weg naar Zwartberg, niet kende. "We zijn meerdere keren gaan eten bij frituur Antoine en Babs wees me op de serieuze verkeersdrempels op die weg", aldus Bolsius.

Over de fatale sprong van Van Doren kon hij niet veel vertellen, omdat hij als eerste uit het vliegtuig sprong en haar na het openen van zijn parachute zo goed als niet meer zag. Over Marcel Somers vertelde hij dat de joviale Nederlander bekend is in heel springend Vlaanderen.

Bolsius had er wel spijt van dat hij onder anderen samen met Clottemans het lichaam van Van Doren is gaan groeten, hoewel de familie dat uitdrukkelijk verboden had. De echtgenoot van Van Doren, Jan De Wilde, vond die laatste groet van Clottemans, heel alleen bij Van Doren, een gemene daad.

"Babs liegt over alles"

Babs liegt over alles", vertelde Marcel Somers over de zelfmoordpoging die Els (Babs) Clottemans op 20 december 2006 ondernam. Assisenvoorzitter Jordens vroeg hem ernaar. "U zegt dat het een zelfmoordpoging was en ook Babs zegt dat. Ik geloof dat helemaal niet", aldus Somers over Babs. Hij vertelde verder dat Babs zich gedroeg als een spin in een web na de dood van Els Van Doren.

Babs reageerde ook vreemd in het weekend van 10, 11 en 12 november 2006, het weekend waarin volgens de speurders de sabotage gebeurde in het appartement van Marcel Somers in Eindhoven en op 18 november 2006, de dag van de fatale val van Van Doren.

Babs moest in de nacht van 10 op 11 november op een matras slapen, terwijl Marcel en Els Van Doren het bed indoken. Volgens het gerecht sneed ze toen de bridle van de pilot chute van de hoofdparachute door in de hal van Marcels' appartement en saboteerde ze ook een hangriem van de reserveparachute van Van Doren. "Zaterdagochtend lagen Els en ik nog naakt in bed. Plotseling stormde ze de slaapkamer binnen en sprong ze op bed. Ik lag tussen Els en Babs. Dat duurde zo'n tien minuten. Ze verveelde zich en was zogezegd op zoek naar een haardroger. Volgens mij is ze na de sabotage in een bui van adrenaline de slaapkamer ingerend", vertelde Somers.

"Ze kleedde zich half uit en sprong op mij"

Els Van Doren bleef tot zondagavond 12 november bij Marcel. Diezelfde avond kwam Babs weer onverwacht opdagen in Eindhoven. De drie zijn gaan poolbiljarten en 's avonds vertrok Babs. Ze wachtte echter buiten totdat Van Doren bij Marcel wegging. "Plots stond ze weer voor mijn deur. Ze kleedde zich half uit en sprong op mij. We hadden seks, maar het was ruwe seks. Het was anders dan anders", aldus Marcel Somers.

Over de fatale zaterdag van 18 november 2006 verklaarde Somers dat hij en Els in de kantine in Zwartberg aan het wachten waren op beter weer om te springen en dat Babs nergens te zien was. Bij de andere getuigen, die dinsdag passeerden, was de overdreven emotionele reactie van een huilende Els Clottemans opgevallen in de paraclub in Zwartberg na de fatale val.

"Volgens mij is ze gek, ziek. Dat is mijn overtuiging"

Tijdens de ondervraging door de advocaten van Els Clottemans weerde ook Marcel Somers zich als een duivel in een wijwatervat. Hij haalde er zelfs nota's bij. Hij reageerde geïrriteerd op de vragen van Katrien Van der Straeten en Vic Van Aelst.

Ook assisenvoorzitter Michel Jordens was niet opgezet met de vraagstelling van de verdediging en het feit dat Van der Straeten in discussie trad met de getuige. Somers deed als een spraakwaterval heel vastberaden zijn verhaal, terwijl hij de juryleden in de ogen keek. Marcel vertelde dat hij als parachutist niet meer springt, terwijl hij dat voorheen twintig jaar lang deed.

"De vreugde is weg. Mijn wereld was ingestort na de dood van Els. Het springen met Els was goed. De seks met haar was geweldig. We hadden nooit ruzie. Ik heb ook schuldgevoel tegenover de familie van Els. Ik ben de dader niet, maar wel de katalysator in deze driehoeksrelatie. Ik kan helaas niet terugdraaien wat ik gedaan heb", aldus Somers.

"Meester Van Aelst", brieste voorzitter Jordens, toen Van Aelst de getuige weer stellingen voorlegde. Ook openbaar aanklager Boyen liet zijn ongenoegen blijken. Advocaat Vermassen riep dat er al gepleit werd en dreigde ermee te vertrekken.

Als een dief in de nacht

Van Aelst ergerde zich dat hem het werk belet werd: "U kwam hier de gladde jongen uithangen. Vertel mij nu eens, wat zijn volgens u de materiële bewijzen van schuld tegen Clottemans? Volgens u is woede de hele kern van uw betoog? Kunt u die woede bewijzen op 12 november 2006?"

"Ik ben geen psycholoog. Volgens mij is ze gek, ziek. Dat is mijn overtuiging", besloot Somers die overtuigd is van Babs haar schuld. Bijna vier uur lang werd Marcel Somers ondervraagd. Na zijn getuigenis verliet hij het gerechtsgebouw zoals hij binnenkwam, als een dief in de nacht, op zijn hoede voor cameramensen en persfotografen.

Morgen is er een rustdag. Donderdag gaat het proces voort met het getuigenverhoor van de clubleden in Zwartberg.