"Een minicrisisje, niet meer dan dat"

Unizo noemt de huidige crisis niet meer dan een minicrisisje. De koepelorganisatie van de zelfstandigen hoopt vooral dat de onderhandelaars voortwerken aan een goed akkoord zonder tijdsdruk. "De invloed op de economie is onbestaande."

Gisteren relativeerde Bert De Graeve (kleine foto), de CEO van Bekaert, al de invloed van de politieke crisis op het economische landschap. In "De ochtend" op Radio 1 vraagt ook Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt om de invloed van de politiek vooral niet te overschatten.

"We moeten geen paniek zaaien. Ondernemingen wachten niet op regeringen of regeerakkoorden. Die doen gelukkig gewoon voort. Het effect op de economie is zeer beperkt, zoniet onbestaande", zegt Van Eetvelt. "Alleen moet je oppassen dat je de financiële markten niet uitdaagt. Op termijn moeten we wel een aantal hervormingen starten. Op vlak van de vergrijzing hangen we bijvoorbeeld achteraan het West-Europese peloton."

Van Eetvelt hoopt dat de onderhandelaars vooral voortwerken aan een grondige staatshervorming, want die is wel degelijk nodig. "Het zou jammer zijn om ondoordachte akkoorden te sluiten die misschien op korte termijn wel iets betekenen, maar op middellange termijn niets veranderen, want dan zal de economie slecht reageren. Een herziening van de financieringswet is noodzakelijk. De gemeenschappen moeten volop worden geresponsabiliseerd voor hun beleid. We mogen daar niet de fouten maken uit het verleden."

De Unizo-topman denkt ook niet dat de situatie nu ernstiger is dan ooit. "Ik heb anderhalve maand geleden al gezegd dat er nog een aantal crisettes nodig gingen zijn. Dit is intussen de derde, een kleine crisis, een minicrisisje, niet meer dan dat. Je hoopt dat zo'n crisis de mensen wakkerschudt zodat je weer vooruit kan. Want het zijn morgen opnieuw dezelfde partijen die aan tafel moeten gaan zitten. De kiezer heeft de kaarten zo geschud en de kiezer heeft altijd gelijk."