"Walters duiker", een nieuwe soort antilope

Drie wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben een nieuwe soort antilope ontdekt die rondloopt in Togo, Benin en Nigeria. De soort krijgt de naam Philantomba walteri, vrij vertaald als "Walters duiker".

De Philantomba walteri is een heel kleine soort, de dieren hebben een schouderhoogte van ongeveer 40 cm en wegen 4 tot 6 kilo. De antilope behoort tot de subfamilie van de "duikers". Die naam danken de schuwe dieren aan het feit dat ze bij het minste teken van gevaar wegduiken in de bossen of struiken.

Tot nu toe waren twee soorten "duikers" bekend. Ze leven alle twee in West- en Centraal-Afrika en er wordt veel gejaagd op de dieren. Hun horens worden gebruikt in de traditionele geneeskunde en hun vlees is ook zeer gegeerd.

De nieuwe soort, de Philantomba walteri, is ontdekt door nader onderzoek van een van de twee andere soorten, de Philantomba maxwelli. Daarvan was bekend dat er variaties tussen de populaties bestaan al naargelang hun leefplaats.

Uit DNA-onderzoek van het spierweefsel en morfologisch onderzoek van de schedels en tanden blijkt nu dat het niet om een geografische variant van de soort maxwelli gaat, maar om een geheel nieuwe soort.

Eerbetoon

De naam Philantomba walteri is een eerbetoon aan de vader van een van de onderzoekers, professor Walter Verheyen (°1932-†2005). Als professor aan de Universiteit Antwerpen was hij de eerste wetenschapper die een specimen van deze soort verzamelde.