"Willen de huidige tewerkstelling behouden"

De haven van Antwerpen steunt het plan van de vakbonden van Opel om zelf te onderhandelen met een mogelijke Chinese overnemer. "We vragen niet liever dan dat de huidige vorm van tewerkstelling daar kan blijven", klinkt het.

Gisteren viel definitief het doek over de vestiging van Opel in Antwerpen. Eigenaar General Motors vond dat geen van de 2 overgebleven kandidaat-overnemers genoeg garanties kon geven. De vakbonden gingen daar niet mee akkoord en willen nu zelf gaan praten met een van hen, een Chinees bedrijf uit de autosector. Een plan dat de haven van Antwerpen alvast kan smaken.

"We vragen niet liever dan dat de huidige vorm van tewerkstelling daar kan blijven. Als het contact van de vakbonden met die Chinezen daartoe kan bijdragen, dan juichen wij dat toe", zegt havenbaas Eddy Bruyninckx in "De ochtend" op Radio 1. Vreemd misschien, want de haven van Antwerpen heeft voorkooprecht bij een eventuele verkoop van de gronden en zou zo toch meer geld kunnen genereren?

"Wij hebben ons ingeschreven in het project van minister-president Kris Peeters (CD&V) om liefst een automotive-project te ontwikkelen in de plaats van Opel. Als dat niet lukt, dan bestaan er andere mogelijkheden, maar daar spreken we ons vandaag nog lang niet over uit."

"Productie draait weer normaal"

De 1.250 werknemers van Opel Antwerpen zijn vandaag opnieuw aan het werk gegaan, nadat ze gisteren te horen kregen dat de fabriek in december de deuren sluit. "De productie draait normaal", zegt Luc Van Grinsven van het ACV. Sinds de herstructurering van net voor de zomer draait er nog één ploeg bij Opel. De werknemers zullen bij de sluiting recht hebben op een vertrekpremie. Mogelijk kan een deel ook met vervroegd pensioen.