Beurshandelaar Kerviel moet naar de cel

In Frankrijk is de voormalige beurshandelaar Jérôme Kerviel veroordeeld tot een effectieve celstraf van drie jaar. Hij is schuldig bevonden aan misbruik van vertrouwen. Door risicovolle en frauduleuze beurstransacties verloor hij bijna 5 miljard euro voor de bank Société Générale. Dat bedrag moet hij van de rechter terugbetalen.

De zaak barstte los begin 2008. De Franse grootbank Société Générale diende 4,9 miljard euro af te schrijven door de transacties van Kerviel. Daardoor stortte de bank in een diepe crisis en dat kostte topman Daniel Bouton zijn job. Nooit eerder bracht een beurshandelaar zoveel schade toe. Het imago van de hele financiële wereld en beursmakelaars in het bijzonder kreeg rake klappen door de affaire.

Kerviel heeft altijd beweerd dat de bank wist waar hij mee bezig was en er ook geen problemen mee had, zolang hij maar winst maakte voor het bedrijf. In de loop van het proces getuigden zijn voormalige oversten en collega's tegen hem.

De rechter oordeelt nu dat er geen bewijzen zijn dat de Société Générale op de hoogte was van zijn praktijken en dat Kerviel de directie een rad voor de ogen heeft gedraaid. Hij krijgt 5 jaar gevangenisstraf, waarvan 3 jaar effectief. De rechter wil ook dat hij de 4,9 miljard euro terugbetaalt.