Bracke: "Mogelijk nog voort met de 7 partijen"

Volgens Siegfried Bracke (N-VA) heeft de N-VA gisteren niet de constructie van de zeven partijen begraven, maar wel de manier van werken tijdens de preformatie. Het blijft volgens hem ook mogelijk dat de liberalen worden betrokken: "Het is de morele plicht om na te gaan wat de opties zijn."

"Vergelijk het met een wiskunde-oefening op de middelbare school. Soms zit je gewoon vast en weet je dat je er niet meer uitgeraakt. Dan moet je soms gewoon een wit blad nemen", zegt Bracke in "De ochtend" op Radio 1. "Het punt daarbij is dat je ook moet leren uit de mislukking van het eerste blad."

"Enkele fouten zijn al vermeden", zegt Bracke. "Zo gaan we niet zoals in 2007 toch maar een regering vormen. Dan komt er nooit een grote staatshervorming. En ik heb ook van Jean-Luc Dehaene (CD&V) geleerd dat een staatshervorming nooit ten einde is. Daarom is het belangrijk dat we nu ver genoeg gaan. Als we dat niet zouden doen, dan beginnen de discussies opnieuw op de eerste dag nadat de regering de eed heeft afgelegd."

"We vragen een systemische verandering, waarvan wij overtuigd zijn dat die voor iedereen beter is. Als ik Jean-Claude Marcourt (PS), medevoorzitter van de highlevelgroep, gisteren op de RTBF hoor zeggen dat 50 procent van de personenbelasting overhevelen voor hem "bespreekbaar" is, vraag ik me af waarom ze aan de onderhandelingstafel toch voortdurend afremmen", sneert Bracke. "Met de hand op het hart, wij hebben aan de onderhandelingstafel steeds geprobeerd om consequent te zijn."

Voor het overige hoedt Bracke zich ervoor om de sneren van de Franstalige partijen te pareren met harde kritiek. "Laat ons eerlijk zijn: als er niets verandert, is dat niet in het nadeel van het zuiden. Maar ik ga ervan uit dat dat redelijke mensen zijn die tot een akkoord willen komen", zegt hij.

Volgens Bracke kan de preformatie nog een tijdje voortgaan met de zeven partijen die al sinds eind juli over de staatshervorming onderhandelen. De constellatie met de PS, het CDH, Ecolo, CD&V, de N-VA, de SP.A en Groen! werd gisteren niet afgevoerd, benadrukt hij. "Wel de manier van werken. Al is het de morele plicht om de verschillende opties na te gaan. Of de liberalen er al dan niet bij moeten, daar spreek ik me niet over uit", zegt Bracke.

"Vergelijk het met een voetbalploeg. Niet de hele ploeg wordt vervangen, er is wel een nieuwe trainer." Bracke roept iedereen op om de clichés over elkaar te laten varen. "Wij willen oplossingen, geen bijkomende problemen", zegt hij.