De Preter was eerst kandidaat, maar haakte dan af

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) heeft in het Vlaams Parlement meer uitleg gegeven bij de selectieprocedure van de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT, Sandra De Preter. Lieten legde uit dat De Preter had gereageerd op de publieke vacature, maar zich om redenen van discretie in het voorjaar terugtrok.

De 48-jarige De Preter stelde zich in januari kandidaat. Ze doorliep de verschillende selectierondes, maar haakte in de  loop van de procedure af omdat ze vreesde voor de discretie tijdens de selectie.

"Ze wilde haar positie in haar vorige bedrijf (uitgeversbedrijf Sanoma Magazines België, red) niet in het gedrang brengen", verduidelijkte Lieten in het Vlaams Parlement. Toen er na zes maanden geen geschikte kandidaat werd gevonden om de VRT te leiden, nam een headhuntersbureau opnieuw contact op met De Preter.

"Het headhuntersbureau heeft aangedrongen en De Preter heeft uiteindelijk volmondig ja gezegd", aldus de minister van Media. De Vlaamse regering heeft dan de kandidatuur van De Preter herbekeken en na de nodige interviews is de knoop doorgehakt. Lieten vroeg begrip voor het feit dat de selectie zo lang geduurd heeft: "Het gaat om de CEO van een grote overheidsinstelling."