Europese legeroefening op Belgisch grondgebied

Troepen uit Nederland, Oostenrijk, Duitsland en Finland houden vanaf vandaag oefeningen samen met het Belgische leger. Het initiatief past in het kader van Europese samenwerking.

Vandaag zijn Nederlandse militairen in Arendonk neergestreken. Ze maken er de bossen onveilig met losse flodders. Vanaf november zijn de troepen van de vijf landen paraat voor de Europese defensie-eenheid. De komende dagen zijn er over heel Vlaanderen oefeningen.

"Deze samenwerking is zonder weerga", zegt luitenant-generaal Marc Jacops van de Nederlandse luchtmacht. "Het is belangrijk om de eenheden te integreren en op basis van een realistisch scenario te oefenen. Wij zullen klaar zijn voor de missie die de EU voor ons in petto heeft."

Ook in Limburg en in West- en Oost-Vlaanderen zijn er vandaag militaire manoeuvres. Zo'n duizend Belgische militairen nemen deel aan een oefening die begint vanop het vliegveld van Ursel. De soldaten trekken nadien naar Gent, Deinze en Eeklo.