Eurozone wil Chinese munt opwaarderen

Op de Europees-Aziatische top in Brussel hebben de landen van de eurozone China gevraagd om de koers van zijn munt, de yuan, op te waarderen. Peking houdt voorlopig nog wel de boot af.

De koers van de Chinese yuan of renminbi is al langer een doorn in het oog van veel landen. Op de top van de Asia Europe Meeting in Brussel domineerde de yuankwestie dan ook het speciale gesprek tussen de eurozone en de Chinese premier Wen Jiabao.

De Luxemburgse premier en voorzitter van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone) Jean-Claude Juncker en ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet drongen er bij Wen nog eens op aan om een opwaardering van de yuan toe te laten.

Volgens Europa, maar ook andere landen zoals de Verenigde Staten, houdt China de koers van de yuan kunstmatig laag. Op die manier kan China zijn producten erg goedkoop uitvoeren en wordt de invoer van buitenlandse producten in China afgeremd.

Veel landen vinden dat concurrentievervalsing. Juncker drong nog eens aan op het belang van stabiele wisselkoersen en evenwichtige handelstromen tussen Europa en China.

De Chinese premier hield de boot voorlopig af. Wel heeft China onlangs de koers van de yuan wat versoepeld om de kritiek af te wenden, maar de buitenlandse druk op Peking blijft aanhouden.