Fini begint met een eigen partij

In Italië is de voorzitter van de Kamer, Gianfranco Fini, gestart met het oprichten van een eigen centrumrechtse partij. Fini stapte onlangs uit de Volk- en vrijheidspartij (PDL) van premier Silivo Berlusconi.

De PDL was een alliantie tussen de postfascistische Alleanza Nazionale van Fini en Berlusconi's Forza Italia. Bij de laatste verkiezingen haalde de partij een ruime meerderheid in het parlement.

Maar Fini kreeg het aan de stok met Berlusconi en scheurde zich onlangs met een aantal aanhangers af van de PDL. Daardoor beschikt Berlusconi niet langer over een gegarandeerde meerderheid.

Fini kwam samen met zijn aanhangers in Rome bijeen om de creatie van de nieuwe partij, die in januari het levenslicht moet zien, voor te bereiden. De partij zal Toekomst en Vrijheid voor Italië (FLI) worden gedoopt.

Fini benadrukte de noodzaak van een nieuwe politieke entiteit in het Italiaanse politieke landschap. Hij denkt daarbij eerder aan een open politieke beweging dan aan een partij in strikte zin. Van een heropstanding van de Alleanza Nazionale is geen sprake, aldus Fini, die volgens peilingen kan rekenen op drie tot zes procent van de kiezers.