Geim en Novoselov krijgen Nobelprijs Fysica

André Geim (foto, links) en Konstantin Novoselov (foto, rechts) hebben de Nobelprijs Fysica gewonnen. In 2004 ontdekten ze samen hoe grafeen kan worden gemaakt, een van de sterkste materialen die wetenschappers op dit moment kennen.

Grafeen is een tweedimensionale stof, die kan voorgesteld worden als een bijenraat van koolstofatomen. Het is 200 keer sterker dan staal. Grafiet kan worden gezien als een opeenstapeling van grafeenlagen.

Grafeen is een snelle halfgeleider. Verwacht wordt dat het in de toekomst een belangrijk product wordt voor de elektronica, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van touchscreens of zonnepanelen.

Geim en Novoselov zijn beiden in Rusland geboren maar werken in Groot-Brittannië. Geim is tot Nederlander genaturaliseerd, Novoselov heeft de Russische en de Britse nationaliteit. Aan de Nobelprijs Fysica hangt een geldprijs van ruim een miljoen euro vast.