Guatemala onderzoekt soa-experiment van VS

Alvaro Colom (foto), de president van Guatemala, heeft een bijzondere onderzoekscommissie opgestart naar het medisch experiment dat de Verenigde Staten in de jaren 40 uitvoerden in Guatemala. Daarbij werden honderden gevangenen en mentaal gehandicapten besmet met syfilis of gonorroe.

Het toenmalige Amerikaanse instituut voor Volksgezondheid was op de hoogte van de experimenten. Tussen 1946 en 1948 werden zo'n 1.500 mensen zonder hun medeweten blootgesteld aan seksueel overdraagbare aandoeningen. Zo'n 700 onder hen raakte effectief besmet met syfilis of gonorroe. Het was de bedoeling om penicilline te testen, maar het is onduidelijk hoeveel van hen er een behandeling kregen.

Over de kwestie was ook in Guatemala niets geweten. Maar door onderzoek van Susan Reverby, een Amerikaanse wetenschapper, kwam de zaak aan het licht. De Amerikaanse president Barack Obama heeft al officiële excuses overgemaakt aan Guatemala. President Colom reageerde geschokt na de onthulling. "Dit is een misdaad tegen de mensheid", zei hij.

Er komt nu een bijzondere onderzoekscommissie in Guatemala. "We moeten nagaan hoe dit kon gebeuren, wie de slachtoffers en de daders waren", zegt Ronaldo Robles, de woordvoerder van president Colom. Colom overweegt ook om een klacht tegen de VS in te dienen.