Japan en China leggen eilandenruzie bij

Japan en China hebben voorlopig een punt gezet achter een rel over een betwiste eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Dat gebeurde tijdens de Europees-Aziatische top in Brussel.

In de marge van de top hebben de Japanse premier Naoto Kan (foto boven) en zijn Chinese collega Wen Jiabao de plooien gladgestreken. Dat was een beetje verwacht dat beide leiders van die gelegenheid zouden gebruikmaken om de ruzie bij te leggen.

De ruzie was erg bitsig geworden nadat een Chinese boot onlangs een Japans schip had geramd en Tokio de Chinese kapitein een tijdje had opgesloten (foto).

Beide regeringen hielden wekenlang het been stijf onder druk van de publieke opinie in hun land, maar ze wilden de kwestie ook niet laten escaleren. Vooral in China bestaat nog erg veel verbittering over Japanse wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Een "toevallige" ontmoeting in de marge van de ASEM-top in Brussel was dan ook een uitstekende gelegenheid voor beide leiders om zonder gezichtsverlies een punt te zetten achter de kwestie.

Over wie nu precies de eigenaar is van de Senkaku/Diaoyu-eilanden is evenwel geen overeenstemming. Japan, China en Taiwan eisen de eilanden op. Die zijn onbewoond, maar volgens het internationaal zeerecht kan de eigenaar wel rechten laten gelden op de onderzeese bodemrijkdommen in de buurt en op de visserijgebieden rond de eilanden.

Oproep voor verkiezingen in Myanmar

In de slotverklaring van de ASEM-top in Brussel hebben de 48 deelnemers het Zuidoost-Aziatische land Myanmar (Birma) opgeroepen om eerlijke verkiezingen te houden. De ASEM vraagt de militaire dictatuur in Myanmar ook om de politieke gevangenen vrij te laten.

Ook spreken de deelnemers hun bezorgdheid uit over de omstreden kernprogramma's van Noord-Korea en Iran.

Alle lidstaten van de ASEM nemen zich ook voor om de fouten die aanleiding hebben gegeven tot de financiële crisis van 2007 en 2008 niet meer te herhalen.

Vlakbij op straat werd overigens betoogd door enkele honderden Tibetanen en sympathisanten. Zij manifesteerden tegen de Chinese onderdrukking van Tibet, maar in de verklaring wordt daarover niets gezegd.