Leterme blijft vaag over "noodregering"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) blijft op de vlakte over het voorstel van N-VA om zijn regering tijdelijk aan een meerderheid te helpen in afwachting van een nieuwe regering.

Het idee om de ontslagnemende regering-Leterme tijdelijk meer slagkracht te geven in afwachting van een volwaardige regering, doet al een tijdje de ronde, maar werd gisteren echt op tafel gegooid door de N-VA.

Die partij is bereid om een afgeslankte regering-Leterme aan een meerderheid te helpen, maar in een interview dat vanvond wordt uitgezonden in Terzake, reageert de premier niet echt laaiend enthousiast.

"Het belangrijkste is dat er nu gewerkt wordt aan de vorming van een nieuwe volwaardige regering", aldus Leterme, die tegelijk belooft om intussen de lopende zaken zo goed mogelijk te beheren.

Toch sluit hij een tijdelijk "bredere" regering met extra steun niet helemaal uit. "Indien er zich erge dingen voordoen, moeten wij in de Kamer een brede meerderheid zoeken en zullen er wellicht contacten gelegd worden", aldus de premier, die vooral de begroting in de gaten wil houden. Het opstellen van een nieuwe begroting is op dit ogenblik echter niet aan de orde, zei hij.

Leterme is overigens vandaag ontvangen op het koninklijk paleis. Koning Albert II heeft hem gevraagd om in afwachting van een nieuwe regering alles te doen om het economisch en sociaal welzijn van de Belgen te vrijwaren.

"Gebrek aan vertrouwen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke wijt de huidige politieke impasse vooral aan een gebrek aan vertrouwen en engagement tussen de belangrijkste spelers bij de onderhandelingen.

Toch ziet hij geen alternatief voor de as tussen de PS en de N-VA. Zij hebben de verkiezingen gewonnen en een duidelijk mandaat van de kiezer gekregen, aldus Beke. Zonder de N-VA een regering vormen, is dan ook geen optie.

Zijn partijgenoot en Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy is kritischer. Volgens hem ligt "België in coma en is het land klinisch dood". Van Rompuy hekelt ook het optreden van de N-VA.