Noodtoestand Hongarije na gelekt giftig slib

Bij het dorp Devecser in het westen van Hongarije is de noodtoestand uitgeroepen nadat een reservoir met giftig, roodkleurig slib is beginnen te lekken. Gisteren was een eerste lek ontstaan, vandaag is op een tweede plaats een lek ontdekt.

Al zeker 3 mensen zijn om het leven gekomen door het slib en er zijn 120 gewonden gevallen, van wie 8 personen ernstig gewond zijn. Volgens de Hongaarse rampencoördinator zijn ook nog 6 mensen vermist.

Door de lekken is het slib in een nabijgelegen rivier gestroomd en heeft het 3 dorpen in de buurt bereikt. In een van de dorpen staat het slib nog 10 centimeter hoog, zowat een derde van de huizen zijn ernstig aangetast.

Het reservoir staat in de aluminiumfabriek van Ajka en behoort tot de Hongaarse groep MATK. Het slib is een residu van de productie van aluminium. Reddingswerkers proberen nu met tonnen gips het giftige slib te stoppen. Hoe de lekken ontstaan zijn, is niet bekend. De politie is met een onderzoek gestart.

"Ecologische ramp"

Professor en milieu-afgevaardigde van de Hongaarse regering Zoltan Illés heeft het getroffen gebied vanmorgen bezocht. "Het lekken van het giftig slib is een ramp voor de fauna en flora in de omliggende 40 km²", heeft hij verklaard aan de pers.