PS: "N-VA is niet bereid tot compromis"

De Franstalige socialisten wijzen met een beschuldigende vinger naar N-VA-voorzitter Bart De Wever voor de politieke impasse. De Wever trok gisteren de stekker uit de onderhandelingen omdat het volgens hem "niet de goede kant uitging", maar volgens de PS is De Wever zelf de schuldige daarvoor.

De kopstukken van de partij zijn vanmiddag om 13 uur samengekomen om de huidige politieke situatie te bespreken. Bij het binnengaan van het hoofdkwartier in Brussel lieten enkele PS'ers blijken hoe "schandalig"en "onverantwoordelijk" ze het vonden dat "dat personage" (Bart De Wever, red.) geen respect heeft voor de Franstaligen en dat hij het land in de afgrond stort. Andere PS'ers hielden het bij "l'heure est grave" (de situatie is ernstig, red.).

Waals minister-president Rudy Demotte zegt dat de impasse aantoont dat De Wever niet bereid is om compromissen te sluiten. "In ieder geval bewijst het dat er geen wil bestaat om een oplossing te vinden", zegt Demotte. "Iedereen heeft veel inspanningen geleverd om te tonen dat er nu nog -wat de Franstaligen betreft- een wil bestaat om een compromis te vinden. Maar ik ben er niet van overtuigd dat het tegenovergestelde wel bestaat."

Ook partijgenote Laurette Onkelinx wijst openlijk met een vinger naar Bart De Wever en denkt dat De Wever de splitsing van het land voorbereidt. "Dat is zeer goed mogelijk", zei Onkelinx op de RTBF. "We constateren dat hij nooit "ja" zegt op een voorstel. We proberen te onderhandelen, we werken aan een nieuwe financieringswet en dat gaat vooruit. Maar op een bepaald moment zegt de N-VA : het is ons voorstel of niks."

Gezamenlijk overleg

De Franstalige partijen PS, CDH en Ecolo zijn vanmorgen samengekomen om de situatie te bespreken. Dat hebben ze overigens de afgelopen drie dagen ook al gedaan. Na afloop van de vergadering vanochtend hebben ze geen mededelingen gedaan aan de pers. Wat opvalt, is hoe sterk de drie partijen zich aan elkaar hebben vastgeklampt, tegenover de N-VA, maar ook tegenover de MR, de Franstalige liberalen die vooralsnog niet aan de onderhandelingstafel zitten. 

"Reynders verstoort de onderhandelingen"

Volgens CDH-voorzitster Joëlle Milquet ligt MR-voorzitter Didier Reynders zelfs mee aan de basis van het mislukken van de onderhandelingen. Ze haalde op de RTBF zwaar uit naar Reynders die volgens haar Bart De Wever ontoegeeflijk maakt. Reynders en De Wever zijn een tijdje geleden samen gaan dineren om de situatie te bespreken. Volgens Milquet heeft Reynders het hoofd van De Wever toen "zot gemaakt".

Milquet is vooral misnoegd over de uitspraak van Reynders dat hij meer toegevingen zou doen aan de Vlamingen. Reynders had ook bedenkingen bij de onderhandelingsmethode van Elio Di Rupo. "Dat heeft de onderhandelingspositie van de Franstaligen ondermijnd", stelt Milquet, "en heeft De Wever misschien nog wel minder toegeeflijk gemaakt."

"Het kan toch niet dat een Franstalige partij op de Vlaamse televisie komt zeggen dat de onderhandelingen veel verder zouden gaan met haar partij", zegt Milquet. Toch wil Milquet de Franstalige liberalen niet excommuniceren en acht ze het mogelijk dat de MR alsnog mee onderhandelt over een regeerakkoord.