Rechters van Wilders dan toch niet gewraakt

Op het proces tegen de Nederlandse politicus Geert Wilders in Amsterdam moeten de rechters dan toch niet worden vervangen, zoals Wilders had geëist.

Gisteren is het proces tegen Geert Wilders in Amsterdam van start gegaan. Wilders beroept zich daar op zijn zwijgrecht, maar nam het niet dat een van de rechters hem daarop verweet dat hij "goed is in het poneren van een stelling, maar de discussie uit de weg gaat".

De advocaat van Wilders nam dat niet en beschouwde de uitspraak als "partijdigheid" en liet daarop alle rechters wraken. De kamer die de wraking onderzocht, heeft dat vandaag afgewezen, maar vindt de uitspraak van de rechter wel "ongelukkig geformuleerd".

Het proces zal dus gewoon voortgaan. Wilders wordt aangeklaagd wegens belediging, haatzaaien en discriminatie. Een aantal groepen verwijten hem dat hij met zijn film "Fitna" de moslims zou hebben beledigd en de Koran een "fascistisch boek" noemde, vergelijkbaar met "Mein Kampf" van Hitler.

Wilders kan daarvoor maximaal een jaar cel en een boete krijgen, maar zijn parlementszetel komt niet in het gedrang.