SP.A: "N-VA wil van partners wisselen"

Johan Vande Lanotte (SP.A) beschuldigt de N-VA ervan de stekker uit de onderhandelingen te hebben getrokken om van partner te kunnen wisselen en niet omdat er geen akkoord was over de financieringswet.

Het is het goed recht van de N-VA om geen coalitie te willen vormen met de linkse partijen in Vlaanderen, maar dan had de partij dat wel wat eerder en op een andere manier moeten zeggen, vindt Vande Lanotte.

"Het ging in ieder geval niet om de financieringswet. Op het moment van de breuk lag er een voorstel op tafel van de SP.A om de gewesten en de gemeenschappen voor bijna 50 procent eigen middelen te geven. Ook CD&V had een voorstel voor 48 procent eigen middelen", zegt Vande Lanotte.

"Groen! en Ecolo vonden dat interessante pistes om over te discussiëren. Melchior Wathelet (CDH) wilde daarover praten. Als het de N-VA menens is om 50 procent eigen middelen binnen te halen, dan zeg je toch tegen de partijen die zelf een voorstel hebben neergelegd: willen we dat samen aan de Franstaligen voorleggen."

"Maar wat zien we. Zonder met de Vlaamse partijen te praten, wordt er een ultimatum gesteld en wordt er een persconferentie gehouden. Dan is het toch niet meer om die financiële autonomie te doen, maar is het omdat men partners kwijt wil", besluit Vande Lanotte.