Vaticaan niet blij met Nobelprijs voor IVF-dokter

Het Vaticaan is niet te spreken over de keuze van het Zweedse Karolinska-instituut om de Nobelprijs voor Geneeskunde aan de Brit Robert Edwards te geven. Edwards wordt ook wel de vader van de proefbuisbaby genoemd.

De 85-jarige Britse arts Robert Edwards stond mee aan de wieg van invitrofertilisatie, kortweg ivf. Dankzij het onderzoek van Edwards kon onvruchtbaarheid bij koppels behandeld worden. Wereldwijd zou ruim 10 procent van de koppels niet op een natuurlijke manier zwanger kunnen worden. 

Volgens het hoofd van de Pauselijke Academie voor het Leven, een onderdeel van het Vaticaan, heeft het Nobelprijscomité geen rekening gehouden met de ethische problemen rond proefbuisbaby's. De techniek heeft de vernietiging van een groot aantal menselijk embryo's veroorzaakt, zo luidt het.