Vlaamse filmsector luidt de alarmbel

De Vlaamse film- en tv-makers hebben in een open brief de besparingsplannen van de Vlaamse regering veroordeeld. "We dreigen al het goede dat we de voorbije jaren hebben opgebouwd, te verliezen", aldus regisseur Hans Herbots.

"De filmsector creëert evenveel jobs als de auto-industrie in Vlaanderen. Door te besparen op het budget voor de sector, dreigt de groei in de sector tenietgedaan te worden en gaan we terug naar de situatie van tien jaar geleden", aldus regisseur Herbots.

Heel wat bekende leden van het Vlaams Audiovisueel Fonds hebben de open brief in De Standaard ondertekend. Niet alleen de besparing op de dotatie voor het VAF heeft gevolgen, ook de besparingsplannen van de openbare omroep VRT heeft een grote invloed op het aantal projecten in de filmindustrie.

"De filmsector is de voorbije jaren gegroeid door de goede samenwerking tussen overheid, makers en andere investeerders. Wanneer een belangrijke speler op de fictiemarkt, zoals de VRT, de investeringen terugschroeft, heeft dat zijn gevolgen", aldus Herbots.

De maker van onder meer "Bo" (foto), "Verlengd weekend" en "Windkracht 10" argumenteert dat de filmsector de voorbije jaren nooit een verhoging van overheidsdotatie kreeg. "Andere sectoren kregen wel meer centen, waardoor het te verdedigen is dat de filmsector ontzien moet worden in de besparingsplannen."

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege zegt "begrip" te hebben voor de argumenten van de sector. "Maar, de filmsector ontsnapt niet aan de besparingsronde van de regering", klinkt het in een reactie in "Joos" op Radio 1. Vlaams minister van Media Ingrid Lieten zal dan weer in het najaar een voorstel formuleren om tv-fictie, -documentaire en -animatie structureel te ondersteunen.