2 aanslagen tegen Westerse doelwitten in Jemen

In Jemen, op het Arabische schiereiland, heeft een bewaker de Franse directeur van het Oostenrijkse energiebedrijf OMV in de hoofdstad Sanaa doodgeschoten. Bij een tweede aanslag in de Jemenitische hoofdstad was de wagen van een Britse diplomaat het doelwit.

De bewaker van OMV zou "Allah is de grootste" hebben geroepen toen hij de directeur doodschoot. De politie heeft hem kunnen ontwapenen en arresteren.

Bij een andere aanslag in Sanaa is een raket afgevuurd op een wagen van een diplomaat van de Britse ambassade. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen zwaargewonde slachtoffers.

Volgens de Jemenitische politie zijn drie burgers gewond geraakt. Een team van de politie kwam na de aanslag ter plaatse om bewijsmateriaal te verzamelen (foto).

De nieuwe aanvallen werpen een schaduw op de harde aanpak door de Jemenitische regering van het terreurnetwerk Al Qaeda. Die aanpak wordt militair gesteund door de Verenigde Staten.

Al Qaeda staat sterk in Jemen. In april ontsnapte de Britse ambassadeur aan de dood toen een zelfmoordterrorist zijn autokonvooi aanviel.