"De yuan duurder maken is geen goed idee"

De Chinese premier Wen Jiabao heeft een vurig pleidooi gehouden tegen de Westerse eis om de Chinese munt, de yuan, te herwaarderen. Volgens Wen zou dat instabiliteit veroorzaken in China en onrust in China zou een ramp zijn voor de wereld.

Wen Jiabao deed dat vanmiddag op een forum voor Chinese en Europese zakenlui dat georganiseerd was door het VBO. Wen week op het forum af van zijn voorbereide tekst om in te gaan op de Europese eis tot herwaardering van de yuan.

Als de koers van de Chinese munt 20 tot 40 procent zou stijgen, zullen veel exportfirma's failliet gaan en mensen werkloos worden. Veel mensen zullen moeten terugkeren naar het platteland. Dat zou instabiliteit veroorzaken in de Chinese samenleving", zo zei Wen. En onrust in China zou volgens Wen een ramp zijn voor de hele wereld.

Langs alle kanten groeit de druk op China om zijn munt te herwaarderen, wat onze bedrijven meer kansen zou bieden op de Chinese markt. Voorlopig zal dat dus niet snel gebeuren en volgens onderzoeker Jonathan Holslag zullen de Chinezen alleen van strategie veranderen als dat hen goed uitkomt.