"Geen integrale bescherming van Brugge"

Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft in het Vlaams Parlement geprobeerd een aantal "misverstanden" over het Unesco-rapport over Brugge de wereld uit helpen.

"De aanbevelingen van het recente Unesco-rapport zijn door velen verkeerd geïnterpreteerd. Unesco dreigt er niet mee Brugge de status van werelderfgoed te ontnemen", aldus Bourgeois.

Een integrale bescherming van de Brugse binnenstad, een gebied van 430 hectare en 11.500 panden, is volgens Bourgeois ook geen goed idee.

"We willen geen stolp over de binnenstad plaatsen. De integrale bescherming zou de stedelijke dynamiek fnuiken. Het zou de binnenstad ook onder curatele plaatsen van de Vlaamse overheid omdat er voor elk vergunningsdossier een bindend Vlaams advies zou nodig zijn", aldus Bourgeois.

Volgens Bourgeois vraagt de Unesco een onderzoek naar de bescherming van de gehele binnenstad, maar eist ze dat niet. De minister wil werk maken van "gerichte bescherming van delen van Brugge ". Hij denkt daarbij aan de Brugse Reien, de vesten en bepaalde markten en pleinen in de hoofdstad  van West-Vlaanderen.