"Maak burgers niet bang over einde van België"

MR-kopstuk Louis Michel (foto) is boos over de discussies over het einde van België. Enkele kopstukken van de MR schakelen een versnelling hoger in het charmeoffensief om de Vlaamse partijen te verleiden om hen bij de onderhandelingen over de staatshervorming te betrekken.

"Ik heb de programma's van verschillende partijen bestudeerd", zei MR-voorzitter Didier Reynders (kleine foto) gisterenavond in Terzake.

"Op sociaaleconomisch vlak staan wij dichter bij de Vlaamse partijen dan bij de PS", zegt hij. "Het zwaartepunt van de bevoegdheden mag bij de deelstaten komen te liggen." Reynders is vragende partij om met de MR mee aan tafel te schuiven bij de communautaire gesprekken.

Ook Louis Michel (MR) suggereert dat zijn partij een grote staatshervorming wil. "Zelfs de regionalisering van delen van Buitenlandse Zaken of Justitie zijn voor ons bespreekbaar, zolang de wetten maar overal hetzelfde blijven", zegt hij op RTBF-radio.

Michel is optimistisch. Hij pleit voor een staatshervorming die het communautaire probleem voor decennia, "misschien zelfs voor eeuwig", van de baan helpt. "Maar men moet ophouden om de burgers bang te maken voor het einde van België. Dat is belachelijk en nergens voor nodig", maakt hij zich boos, "op voorwaarde dat er een grote staatshervorming komt."

"Ik vind het niet normaal dat de grootste partij in Brussel en de op een na grootste partij in Wallonië al maanden niet betrokken wordt bij de onderhandelingen. Het verwondert mij", klaagt Michel aan. "Dat is niet democratisch als je tot een Copernicaanse omwenteling wil komen." Desondanks neemt hij het de koning niet kwalijk dat de liberalen voorlopig niet worden uitgenodigd door koning Albert II. "Dat is het prerogatief van de koning, voor wie ik veel respect heb", zegt hij.

Aan Vlaamse zijde hebben de liberalen er voorlopig weinig problemen mee dat ze door de koning (nog) niet werden uitgenodigd door de koning.