"Vrouwen anoniem of discreet laten bevallen"

Verschillende politici hebben, naar aanleiding van de vondeling in Gent, gepleit voor een vorm van "anoniem" of "discreet" bevallen. "We moeten ervoor zorgen dat vrouwen in nood die hun kind willen afstaan maar anoniem willen blijven, de nodige ondersteuning en psychologische begeleiding krijgen", zegt SP.A-senator en gynaecologe Marleen Temmerman.

De vondst van een pasgeboren meisje, wellicht nog geen 24 uur oud, in een ondergrondse parkeergarage in Gent, laat ook de politici niet onberoerd. Verschillende onder hen vragen dat er werk wordt gemaakt van een wetswijziging, die anoniem of discreet bevallen mogelijk maakt. In dat laatste geval worden de gegevens van de moeder wel bewaard, mocht het kind later eventueel contact willen opnemen.

"Het wordt tijd om te kijken welk wetgevend werk er moet gebeuren en we kunnen daarvoor naar de ervaringen in het buitenland kijken, waar anoniem of discreet bevallen al mogelijk is", vindt Marleen Temmerman. "Want het gaat om een menselijk drama. De moeder van het vondelingetje in Gent heeft door het dekentje en de maxi-cosi duidelijk aangetoond dat ze bekommerd was om het kindje. Wellicht zit ze zelf in een onmogelijke situatie en gaat ze nu door een emotioneel verschrikkelijk moeilijke periode. Van zoiets krijg je kippenvel."

Temmerman vindt dan ook dat de wetgeving moet worden aangepast. "We moeten ervoor zorgen dat vrouwen in nood die hun baby willen afstaan maar anoniem willen blijven, de nodige ondersteuning en psychologische begeleiding krijgen en dat kan als discreet of anoniem bevallen mogelijk wordt."

"Hulpmechanismen treden meteen in werking"

Ook de Gentse OCMW-voorzitter Geert Versnick (Open VLD) hoopt dat de nieuwe regering werk maakt van de wetswijziging en wijst erop dat in de vorige legislatuur een politieke meerderheid gevonden werd. "Met een kader rond anoniem bevallen kunnen vrouwen op een medisch begeleide manier bevallen en treden onmiddellijk alle hulpmechanismen in werking", aldus Versnick.

"Ik herhaal mijn pleidooi om het in België wettelijk mogelijk te maken om anoniem te bevallen. Het babymeisje vandaag is op tijd gevonden en wordt nu in het ziekenhuis goed omringd, maar het kon evengoed fout gelopen zijn", aldus nog de OCMW-voorzitter.

Niet anoniem, wel discreet bevallen

CD&V-parlementsleden Nahima Lanjri en Sabine de Bethune stellen dat ongewenst zwangere vrouwen discreet moeten kunnen bevallen. "Zo kunnen ze veilig hun kind ter wereld brengen waarna het dan voor adoptie kan worden afgestaan", melden ze in een persmededeling.

"Wij legden reeds in 2008 een wetsvoorstel neer dat deze drama's uit de wereld moet helpen. We inspireerden ons op het Franse systeem van "accouchement sous X", waarbij de moeder volstrekt anoniem kan blijven". Maar, zo stelt Nahima Lanjri (foto): "We willen geen compleet anonieme, maar wel discrete bevallingen, als vooraf met de moeders is afgesproken dat ze hun baby onmiddellijk afstaan na de bevalling".

"In dat systeem worden de gegevens van de moeder discreet bewaard door de centrale adoptieautoriteiten. Die spelen brievenbus tussen moeder en kind dat later toch contact wil opnemen, om het even om welke reden. Weigert de moeder dit, dan is het aan de rechter om de knoop door te hakken. Ook de rechten van de vader worden op die manier beschermd."