Al 30 doden bij overstromingen in Vietnam

In het noorden van Vietnam zijn bij overstromingen al 30 doden gevallen. Duizenden huizen zijn overstroomd en het leger is ingeschakeld om voedselhulp te bieden en vissers te redden die in de problemen zijn gekomen.

Al sinds 1 oktober regent het bijzonder zwaar in vijf noordelijke provincies in een strook die zich uitstrekt van 300 kilometer ten zuiden van Hanoi naar het zuiden. Het is dan wel regenseizoen, de regenval is erger dan normaal.

Volgens het Rode Kruis zijn al 30 mensen omgekomen, de regering houdt het officiële cijfer voorlopig op 28, met nog 7 vermisten en 9 gewonden.

Helikopters en reddingswerkers (foto) brengen voedselhulp en drinkwater naar bergstreken die moeilijk bereikbaar zijn. De marine biedt hulp aan schepen of vissersboten die in moeilijkheden zijn geraakt. Een deel van Highway 1, de belangrijke noord-zuid-verkeersader van het land, is weggespoeld.

Het getroffen gebied ligt buiten de zones die belangrijk zijn voor de voedselproductie. Zo is de vruchtbare Mekong-delta in het zuiden, die instaat voor het grootste deel van de rijstproductie van het land, tot nu toe gespaard gebleven. Ook de koffieplantages ten noorden van de delta blijven buiten schot.