China gaat peren uit Waasland invoeren

Belgische peren mogen vanaf nu worden uitgevoerd naar China. Beide landen hebben daarover een akkoord ondertekend. Het gaat voorlopig enkel nog om peren uit het Waasland.

Het akkoord over de uitvoer van peren werd in mei al gesloten, maar is nu ondertekend  ter gelegenheid van de Europees-Aziatische top in Brussel. Volgens de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden is het akkoord erg belangrijk, want het is de eerste keer dat China peren het land binnenlaat.

Het gaat voorlopig enkel om conferenceperen uit het Waasland. Daar zijn een aantal zones afgebakend die vrij zijn van de ziekte bacterievuur.

China is erg bang voor die ziekte en liet tot nu toe geen buitenlands fruit binnen om de eigen fruitteelt te beschermen. Omdat bacterievuur wel voorkomt in Limburg, de grootste fruitstreek van het land, mogen voorlopig geen peren uit Haspenbouw naar het oosten.

De BFV wil nu ook in Limburg bacterievuurvrije zones afbakenen. Als dat lukt, kunnen er vanaf volgend jaar ook peren uit Limburg naar China worden uitgevoerd.