EU sluit vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea

In Brussel hebben de Europese Commissie en Zuid-Korea een vrijhandelsakkoord ondertekend. Het gaat om het grootste vrijhandelspact dat de EU ooit gesloten heeft.

Het akkoord werd ondertekend op een speciale ontmoeting tussen de Europese Commissie en de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak (foto). Die is in Brussel voor de Europees-Aziatische top van de voorbije dagen. Voor de EU zetten EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (foto boven) hun handtekening.

Het gaat om het grootste vrijhandelsakkoord dat de EU ooit heeft gesloten en er is dan ook drie jaar lang over onderhandeld. Concreet zullen vanaf 2011 alle douanetarieven en andere invoerbeperkingen tussen de EU en Zuid-Korea verdwijnen.

Voor de auto-industrie is er nog wel een aparte clausule op vraag van Italië. Dat land vreesde dat Fiat te lijden zou hebben onder de sterke Zuid-Koreaanse concurrentie op dat vlak. Hoe dan ook moet het Europees Parlement eind deze maand nog de zegen geven over het akkoord.

Zuid-Korea is nu al de zevende handelspartner van de EU en door het akkoord zal dat volume de volgende jaren wellicht fors toenemen. De EU onderhandelt nu ook met Japan, India, Singapore en Maleisië over gelijkaardige vrijhandelsakkoorden.

De Koreaanse tijger

Zuid-Korea was een van de eerste landen in het Verre Oosten die in de jaren 70 en 80 in het spoor van Japan een snelle industriële ontwikkeling ondergingen. Het is nu uitgegroeid tot een erg modern industrieland en staat sterk in elektronica, scheepsbouw, auto's en staalproductie.

In 2008 bedroeg de handel tussen de EU en Zuid-Korea meer dan 65 miljard euro en dat volume groeit jaarlijks met meer dan 7,5%.

Europa is na China de tweede handelspartner van Zuid-Korea. Dat land telt 50 miljoen inwoners en is de voorbije decennia geëvolueerd van een militaire dictatuur naar een democratisch regime.