Giftig slib ruimen in Hongarije zal lang duren

In Hongarije kan het een jaar duren voor het giftige afvalslib dat gisteren lekte uit een aluminiumfabriek is opgeruimd. Met man en macht wordt nu geprobeerd om de vervuiling in te dijken, zodat die niet in de Donau terechtkomt.

Het is de ergste ecologische ramp uit de Hongaarse geschiedenis.

Toen een dam het begaf, zijn zeker 7 dorpen in de buurt overspoeld met een rode smurrie. Het afval is niet radioactief maar door de zware metalen die het bevat wel giftig. Gisteren vielen 4 doden en 120 gewonden en enkele mensen zouden nog vermist zijn. Honderden mensen werden al geëvacueerd.

"Mogelijk gaat het om een menselijke fout", zei de Hongaarse premier Viktor Orban. Hij verwacht dat het een jaar zal duren en dat het miljoenen zal kosten om alle afval te ruimen. Met man en macht wordt nu geprobeerd te voorkomen dat het slib in de Donau terechtkomt. Reddingswerkers proberen het slib te stoppen door er gips op te gieten, wat de smurrie doet stollen.

"Giftig? Niets aan de hand"

De giftige modder van de Ajkai Timfolgyar-fabriek in het stadje Ajka bevat zware metalen en is giftig. Het gaat om een afvalproduct bij de productie van aluminium.

Lokale milieuactivisten zeggen dat ze de overheid jaren geleden al hebben gewaarschuwd voor de risico's van het slibreservoir van de aluminiumfabriek. In een verslag uit 2003 werd de hoeveelheid giftig afval geschat op 30 miljoen ton. Volgzens hen gaat het hier om de gtrootste hoeveelheid giftig afval in Hongarije.

Volgens MAL Rt, de eigenaar van de aluminiumfabriek, is de rode modder volgens de normen van de Europese Unie niet giftig. Het bedrijf ontkent ook dat het onvoldoende voorzorgsmaatregelen zou hebben genomen.