J&J en Crucell eens over overname

De Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson gaat het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell overnemen. Dat zijn beide bedrijven overeengekomen.

Midden september had J&J al een overnamebod gelanceerd op Crucell en nu zijn de directies van beide bedrijven het eens geworden.

J&J bezit nu al 17,9% van Crucell, maar wil nu ook de overige aandelen overnemen. Het bied daarvoor 24,75 euro. In totaal komt de overnameprijs neer op 1,75 miljard euro. Dat is 58% meer dan de beurskoers van Crucell toen het bod bekend werd gemaakt.

J&J belooft om het huidige management in dienst te houden en wil Crucell ook als aparte eenheid binnen de groep handhaven. De zetel zal ook in de Nederlandse stad Leiden blijven.

De overname heeft ook gevolgen voor het Belgische biotechbedrijf Galapagos. Zowel J&J als Crucell waren belangrijke aandeelhouders in Galapagos. De Amerikaanse groep wordt met bijna 10% de tweede aandeelhouder van Galapagos na de verzekeraar Delta Lloyd.

Crucell werd in '93 opgericht onder de naam IntroGene en is sindsdien flink gegroeid door een aantal buitenlandse overnames. Het bedrijf ontwikkelt vaccins tegen onder meer hepatitis, griep, tuberculose en malaria.

Wereldwijd heeft Crucell 1.300 mensen in dienst. Naast de hoofdzetel in Leiden zijn er ook vestigingen elders in Europa, in de Verenigde Staten, Zuid-Korea en China.