Kerviel: "Ik betaal rekening voor iedereen"

Ex-beurshandelaar Jérôme Kerviel zegt "helemaal van slag" te zijn door zijn veroordeling tot een gevangenisstraf van 5 jaar en een boete van 4,9 miljard euro. Een Franse rechtbank achtte Kerviel schuldig aan misbruik van vertrouwen toen hij in dienst was van de Franse bank Société Générale.

Kerviel was beurshandelaar bij Société Générale en speculeerde met gigantische bedragen. Door risicovolle en frauduleuze beurstransacties verloor hij bijna 5 miljard euro voor de bank. Begin 2008 kwam de zaak aan het licht.

Kerviel heeft altijd gezegd dat de bank op de hoogte was van zijn transacties en dat zijn oversten er ook geen problemen mee hadden, zolang hij maar winst maakte voor het bedrijf. Maar tijdens het proces getuigden zijn voormalige oversten en collega's tegen hem.

De rechtbank achtte Kerviel schuldig aan het misbruik van vertrouwen en veroordeelde hem tot 5 jaar cel, waarvan 3 jaar effectief, en het terugbetalen van het verlies van Société Générale: 4,9 miljard euro.

Kerviel zal beroep aantekenen tegen zijn veroordeling. "Ik heb het gevoel dat ik moet opdraaien voor iedereen en dat men de Générale wilde redden", verklaarde de ex-beurshandelaar aan de Franse radiozender Europe 1.

Franse media voelen mee met Kerviel

Ook in de Franse media is kritiek te horen op de zware straf voor Kerviel. Die wordt omschreven als "zondebok" met een "absurde straf". Maar vooral het feit dat de bank volledig is vrijgepleit voor het "casino-kapitalisme", stuit veel perscommentatoren tegen de borst.

Enkele commentaren:

La Tribune: "Door deze ongelofelijke veroordeling nemen de rechters het risico dat ze hun instelling ongeloofwaardig maken."

Les Dernieres Nouvelles: "De uitspraak versterkt terecht of onterecht de indruk dat we meer en meer leven in een ongelijke samenleving."

Le Midi Libre: "Vandaag kan Société Générale opnieuw het kleed van slachtoffer aantrekken en dat is op zijn minst ontstellend, zelfs weerzinwekkend."