Koning ontvangt 7 partijen voor consultaties

Koning Albert II begint aan een nieuwe politieke consultatieronde. De voorzitters van de zeven partijen die tot nu toe rond de onderhandelingstafel zaten, mogen op bezoek komen. De liberalen hebben nog geen uitnodiging gekregen.

Als eerste mocht N-VA-voorzitter Bart De Wever naar de koning om zijn visie te geven over wat de knelpunten zijn en hoe hij de toekomst ziet. De Wever kwam rond 11.30 uur op het paleis aan en bleef er zo'n anderhalf uur.

Om 14.30 uur ontving de koning PS-voorzitter Elio di Rupo.  Vervolgens was het de beurt aan de interim-voorzitter van CD&V, Wouter Beke, en als laatste voor vandaag ontving de koning SP.A-voorzitter Caroline Gennez. Ook zij bleven elk zowat anderhalf uur bij de koning.

CDH (Joëlle Milquet), Ecolo (Jean-Michael Javaux) en Groen! (Wouter Van Besien) zullen morgen naar de koning gaan. Ondanks speculatie - en de wil bij de Franstalige MR - worden de liberalen voorlopig niet betrokken in het koninklijk overleg.

Gisteren is ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) al bij de koning geweest. De koning heeft Leterme gevraagd om in samenwerking met het parlement alles te doen zodat het "economische en sociale welzijn" van de burgers wordt gevrijwaard "in deze zeer lange periode van lopende zaken".

Bemiddelaars kwamen geen stap verder

Kamervoorzitter André Flahaut (PS) en Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) zijn gisteren naar de koning gegaan om hun bemiddelingsopdracht terug te geven. De koning heeft dat ontslag ook aanvaard.

Een maand lang hebben Flahaut en Pieters discrete gesprekken gevoerd met elke partij afzonderlijk, maar dat heeft geen resultaten opgeleverd. Toch zijn beide bemiddelaars ervan overtuigd dat ze erin geslaagd zijn om na lange besprekingen de communicatielijnen tussen alle partijen open te houden. Ze roepen alle partijen op om af te stappen van de "demonisering van anderen" en om geen al te "stoere uitspraken" te doen.

Het grootste probleem, volgens Flahaut en Pieters, is de onenigheid over de financieringswet. De verschillende visies daaromtrent zijn niet het echte probleem, stellen de twee ex-bemiddelaars. Een akkoord daarover was volgens hen niet mogelijk omdat het dossier niet goed was voorbereid.