Leterme: "Regering mogelijk binnen 4-5 weken"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) denkt dat het mogelijk is om binnen 4-5 weken een nieuwe regering te vormen. Dat zei hij tijdens een interview bij Tomas De Soete van Studio Brussel. Het ochtendprogramma van de zender heeft een pronostiek lopen over de regeringsonderhandelingen.

Wie het dichtst bij de einddatum van een nieuw regeerakkoord zit, krijgt het gewicht van Bart De Wever in pakjes friet. Leterme wil zich niet echt wagen aan een pronostiek maar zegt wel dat het "moet mogelijk zijn om binnen de 4-5 weken tot een akkoord te komen."

Na enig aandringen van Tomas De Soete en met het vooruitzicht van een hoop frietjes te kunnen winnen, kiest Leterme voor exact 1 maand vanaf vandaag: 6 november.

"De klus ligt een beetje bij u"

Gisteren heeft de koning Leterme gevraagd om "het welzijn van de burgers te vrijwaren". De Soete vraagt aan Leterme wat hij daarvan vindt, "want de koning legt de klus alweer een beetje bij u omdat u nu een oplossing moet zoeken". "Neen", zegt Leterme, "wat we moeten doen, is de grote sociaaleconomische dossiers aanpakken binnen het concept van "lopende zaken"," zegt Leterme.

Of Leterme nog blij is met zijn job als premier, vroeg De Soete ook. "Blij is misschien niet het juiste woord, maar ik heb een verantwoordelijkheidsgevoel en wil het dag na dag, uur na uur, goed doen en met de hoop dat de collega's er snel uitkomen."

Yves Leterme is 50

Ontslagnemend premier Yves Leterme is vandaag 50 geworden. "Het doet me wel iets, het heeft iets meer dan van 39 naar 40 te gaan: nu ben je mathematisch zeker dat het grootste deel van je leven achter de rug is."

"Ik heb het er nu niet meer lastig mee, maar deze zomer heb ik wel gefilosofeerd over 50 worden. Wat ik voor de toekomst zou willen, is iets rustiger en bedachtzamer in het leven staan."

Als verjaardagscadeau heeft Leterme een wielertruitje van Studio Brussel gekregen. Eerder op de ochtend had hij ook al een geit gekregen van Peter Van de Veire van MNM (foto).