Naked Cowboy wil opvolger Obama worden

Sarah Palin en Hillary Clinton kijken de kat nog even uit de boom, maar Robert John Burck heeft nu al een beslissing genomen. Burck, de wandelende attractie met cowboyhoed, cowboylaarzen, witte onderbroek en gitaar op Times Square in New York, stelt zich vandaag officieel kandidaat om VS-president Barack Obama op te volgen. Want "Obama is going down".

Burck is afgestudeerd met een diploma van politieke wetenschappen aan de universiteit van Cincinnati. Hij noemt zichzelf een conservatief politicus. Daarom heeft hij nu al zijn imago drastisch aangepast (zie foto boven). Hij zal zijn campagne in ieder geval niet in zijn gekende onderbroek voeren.

De taliban verslaan

Zijn politieke ambities zijn even duidelijk als vaag. Zo wil hij niet alleen de economie van zijn land terug gezond maken en de regering correcter de belastingen laten verdelen, hij wil ook de machtigste nationale defensie op aarde verwezenlijken. Hiermee hoopt hij dan de taliban te verslaan. Voorts wil hij de illegale immigratie stopzetten, de belastingen verminderen en het multiculturele karakter in openbare gebouwen aanpakken. "Wat de Amerikanen nodig hebben is een president die hen mondiger maakt", klinkt het in een perscommuniqué.

In 2005 noemde Burck de naam van Nancy Reagan, echtgenote van ex-president Ronald Reagan, als een van zijn grootste inspiratiebronnen. Volgens een internetpoll van New York Daily News zou Naked Cowboy volgens een kwart van de deelnemers een goede president  kunnen worden.

Het is niet de eerste keer dat de nu 39-jarige Burck zich in de politieke arena aanbiedt. Vorig jaar stelde hij zich kandidaat om burgemeester van New York te worden. Zijn kandidatuur verdedigde hij als volgt: "Als je bedenkt wat ik allemaal bereikt heb met enkel een paar laarzen en een cowboyhoed, wat zou ik dan allemaal kunnen doen voor New York?" Maar het liep allemaal niet zoals Burck gehoopt had en hij diende zijn kandidatuur enkele maanden later in te trekken.

Mocht Burck een goede beurt maken tijdens de komende VS-presidentsverkiezingen, dan zou hij niet de eerste cowboy-president zijn. Ronald Reagan en George Bush lieten zich tijdens hun ambtsperiode ook maar al te graag met cowboyhoed fotograferen. Zij hielden wel hun broek aan.

lees ook