Rebellenleider opgepakt voor massaverkrachting

De VN heeft in samenwerking met het Congolese leger de rebellenleider kolonel Mayele van de Mai-Mai-militie gearresteerd in verband met de massaverkrachtingen afgelopen zomer in het Walikale-gebied in het oosten van Congo.
Congolese militairen patrouilleren in de getroffen dorpen.

Tussen 30 juli en 2 augustus hebben milities dagenlang honderden kinderen en vrouwen uit vijf dorpen mishandeld en verkracht. Dat gebeurde op enkele kilometers van een VN-basis. De VN heeft pas dagen later iets over de verkrachtingen vernomen, toen de mishandelingen al lang voorbij waren. De organisatie stelde wel meteen een onderzoek in naar de massaverkrachtingen.

Volgens dat onderzoek zou kolonel Mayele van de Mai-Mai-militie een van de bevelhebbers zijn geweest tijdens de massaverkrachtingen. Mayele zou door zijn eigen militieleden aan de galg zijn gepraat. De kolonel is gearresteerd en overgedragen aan de militaire rechtbank. De Mai-Mai-militie op zich blijft wel bestaan.

In een voorlopig rapport stelt de VN dat er 303 burgerslachtoffers zijn geïdentificeerd: 235 vrouwen, 13 mannen, 52 meisjes en 3 jongens. In het rapport staat ook dat zo'n 200 Mai-Mai-militieleden zich schuldig gemaakt hebben aan de verkrachtingen en mishandelingen. De Mai-Mai-rebellen behoren tot het FDLR, het Front Démocratique pour la Libération de Rwanda. Ze zijn trouw aan de Congolese ex-kolonel Emmanuel Nsengiyumva.

Speciaal VN-gezant Margot Wallström is momenteel in Congo om het onderzoek van nabij te volgen. Zij noemt de arrestatie een overwinning voor de gerechtigheid en een waarschuwing voor andere daders dat gerechtigheid altijd zal geschieden. Congo-expert Jason Stearns waarschuwt op zijn blog evenwel dat Mayele slechts een kleine garnaal is en dat hij slechts een klein aantal van de schuldige militairen onder zijn gezag had.