Reisbureau "discrimineert" een dove man

De uitspraak van de Gentse rechtbank van koophandel over een reisbureau dat een dove man weigerde, is een belangrijk precedent. Dat zegt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. De Gentse reisorganisatie Koning Aap moet een boete en een dwangsom betalen, omdat ze een dove man niet liet meegaan op reis. "Discriminatie", zegt de rechtbank van koophandel.

Het betreffende reisbureau had een reis geweigerd aan een 40-jarige man die naar Jordanië wilde. Niet om te discrimineren, zegt de zaakvoerder van het reisbureau, maar omdat reisbureaus wettelijk moeten instaan van hun klanten en dat dat in dit geval  niet zou lukken zonder begeleider.

Jozef de Witte van het Centrum voor Gelijke Kansen is het daar niet mee eens. Iedereen die diensten aanbiedt, is verplicht redelijke aanpassingen te doen voor mensen met een beperking. "Die persoon in kwestie heeft nooit gevraagd dat er iemand zou meegaan. Het reisbureau weigerde hem zolang hij geen  begeleider meehad die hem fulltime bijstond. De man zegt die niet nodig te hebben en zijn plan te kunnen trekken."