Soepeler gebruik van stroomstootwapens?

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD, kleine foto) wil nagaan of de politie stroomstootwapens mag gebruiken bij gevaarlijke opdrachten.

Met een stroomstootwapen kan de politie bij een gevaarlijke opdracht een tegenstander tijdelijk uitschakelen door een stroomstoot toe te dienen. De wapens zouden niet schadelijk zijn, maar er bestaat wel discussie over.

Stroomstootwapens mogen nu worden gebruikt door de speciale interventie-eenheid van de federale politie en door 1 team bij de Antwerpse politie. "Maar dat gebeurt telkens onder strikte voorwaarden. De toestemming voor het gebruik moet door de minister zelf worden gegeven. Bovendien wordt het wapen slechts aan 1 agent toegekend, die een opleiding kreeg om met stroomstootwapens om te gaan", zegt Turtelboom in "De ochtend" op Radio 1.

Turtelboom wil nu onderzoeken of meer afdelingen van de politie het wapen mogen gebruiken. "Niet alleen omwille van het ongeval in Putte vorige week", zegt de minister, "maar de laatste tijd zijn er regelmatig incidenten. Ook incidenten waarbij agenten gewond raken bijvoorbeeld, waardoor we willen nagaan of we de erg strikte benadering van nu iets soepeler kunnen maken. Daarbij moeten we rekening houden met de waarschuwing van onder meer Amnesty International dat de wapens wel schadelijk kunnen zijn bij mensen met een zwakkere gezondheid."