Taliban steken 10-tal NAVO-tankwagens in brand

In de Pakistaanse stad Quetta hebben gewapende mannen een 10-tal tankwagens van de NAVO in brand gestoken. Die waren op weg naar buurland Afghanistan om daar de NAVO-troepen te bevoorraden. De aanslag is opgeëist door de Pakistaanse taliban.

De Pakistaanse taliban hebben nauwe banden met hun fundamentalistische zielsverwanten in Afghanistan en met het terreurnetwerk Al Qaeda. De aanslag in Quetta is volgens hen een vergeldingsactie voor een aanval met een Amerikaanse drone, eerder deze maand. De Amerikanen voeren dergelijke aanvallen al jaren uit om de uitvalsbases van de Afghaanse taliban-rebellen en Al-Qaedastrijders uit te schakelen.

Het aantal aanvallen tegen NAVO-tankwagens in Pakistan neemt de laatste weken exponentieel toe. De NAVO bevoorraadt haar troepen in Afghanistan onder meer via Pakistan. De aanval van vandaag werd uitgevoerd door 14 gewapende mannen.

De spanning in de regio Pakistan-Afghanistan lijkt de laatste weken toe te nemen. Zo heeft Pakistan de belangrijke grensovergang over de Khyberpas gesloten nadat bij een NAVO-aanval drie Pakistaanse soldaten waren gedood.

De NAVO heeft de aanvallen met onbemande drones in Pakistan opgevoerd na de berichten over de toegenomen terreurdreiging in Europa. Vandaag zijn daarbij overigens weer 6 doden gevallen. Op hun beurt hebben de taliban hun aanvallen tegen NAVO-tankwagens opgevoerd.

Meer VS-soldaten, meer amputaties

Het voorbije jaar is het aantal Amerikaanse soldaten toegenomen dat een amputatie moet ondergaan na een aanval in Afghanistan. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse leger. Vorig jaar waren er 47 gevallen, maar dit jaar zijn er al 77 gevallen geregistreerd tussen 1 januari en 23 september.

Volgens het Amerikaanse leger hebben de zware verwondingen alles te maken met bermbommen, die blijkbaar steeds meer voorkomen in Afghanistan, en met de troepenversterkingen die de Amerikaanse president Barack Obama naar Afghanistan heeft gestuurd. In de eerste 9 maanden van dit jaar zijn trouwens ook al meer Amerikanen gesneuveld dan in heel 2009: 531, in vergelijking met 514 vorig jaar.