Wil Chinees Geely Opel Antwerpen kopen?

De Chinese autoproducent Geely zou overwegen om de site van Opel Antwerpen over te nemen. Dat heeft topman Li Shufu gezegd aan Vlaams minister-president Kris Peeters.

Topman Li van Geely is in ons land op bezoek naar aanleiding van de Europees-Aziatische top (ASEM) van de voorbije twee dagen. Vandaag kwam hij op bezoek bij Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Li liet daar verstaan dat hij eventueel interesse heeft om de fabriek van Opel in Antwerpen te kopen.

Of Geely de tot nu toe onbekende Chinese kandidaat-koper is die eerder door General Motors, het moederbedrijf van Opel, werd afgewezen, is niet duidelijk.

Li Shufu bracht gisteren al een bezoek aan de fabriek van Volvo Cars in Gent. Eerder had Geely Volvo Cars overgenomen van het Amerikaanse Ford Motor voor 1,8 miljard dollar.

Vakbonden blijven voorzichtig

De vakbonden reageren gematigd positief op het nieuws over een eventuele interesse van Geely. ACV-voorman  Luc Van Grinsven laat wel horen dat hij de laatste jaren al wel meer van dat soort verhalen heeft zien passeren.

ABVV'er Rudi Kennes vindt dat topman Li een kijkje moet nemen in de fabriek van Opel in Antwerpen. Hij maakt zich sterk dat Li daar met evenveel bewondering zal buitenstappen als bij Volvo Cars in Gent.

"Geluk en voorspoed"

Geely of Jili (Chinees voor "geluk en voorspoed") is een van de grote Chinese privébedrijven. Het werd in '86 opgericht en maakte aanvankelijk koelkasten. Nadien kwamen daar motorfietsen en sinds '94 ook auto's bij.

To nu toe heeft Geely nog geen auto's uitgevoerd naar Europa, omdat de eisen inzake veiligheid en milieu hier veel hoger liggen dan in China.

De overname van Volvo Cars heeft Geely echter niet enkel twee topfabrieken in Zweden en Gent opgeleverd, maar ook heel wat technologische knowhow. Wat Opel betreft, zou Geely baat kunnen hebben bij een logistiek erg aantrekkelijke site en tegelijk heel wat gespecialiseerd personeel kunnen binnenhalen.