"Discussie financieringswet onvermijdelijk"

"De huidige discussie over de financieringswet stond in de sterren geschreven en verwondert mij dus niet." Dat heeft Europarlementslid en oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) gezegd in het Radio 1-programma Vandaag.

"Ik ben er voorstander van dat in een federaal systeem elk niveau zijn verantwoordelijkheid moet nemen op het financiële vlak, met solidariteismechanismen. Dat is de discussie op Europees vlak en dat is ook de discussie in eigen land", zegt Dehaene.

Dat we met die discussie op het vlak van de  personenbelasting komen,  is helemaal niet verwonderlijk, vindt Dehaene. " In 1988 hebben we bij de financieringswet, over een periode van tien jaar, de dotaties teruggebracht naar de verdeling van de personenbelasting. Het stond in de sterren geschreven dat je dan een discussie over de personenbelasting zou krijgen", zegt hij.

Toch gelooft Dehaene dat de politici uit de discussie zullen geraken, al wordt het van onderhandeling tot onderhandeling moeilijker omdat men mekaar minder kent. Er is een hele generatie Vlaamse politici die alleen in het Vlaams parlement ervaring heeft opgedaan en dus geen contacten heeft gehad met de Franstaligen. Aan Vlaamse kant gaat de talenkennis bovendien sterk achteruit, "straks zitten we in een situatie dat er in het Engels onderhandeld wordt", aldus Dehaene.