"Erkenning voor Latijns-Amerikaanse literatuur"

De Zweedse Academie heeft de Peruaanse auteur Mario Vargas Llosa uitgeroepen tot laureaat van de Nobelprijs voor de Literatuur 2010. De 74-jarige schrijver is bekend van onder meer "De jonge honden van Miraflores", "De stad en de honden" en "Het ongrijpbare meisje". "Het is een erkenning voor de Latijns-Amerikaanse literatuur", zei Mario Vargas Llosa in een eerste reactie.

De Zuid-Amerikaanse schrijver Mario Vargas Llosa volgt de Duitse schrijfster Herta Müller op als laureaat van de prestigieuze Nobelprijs voor de Literatuur. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van ruim 1 miljoen euro verbonden.

"De toekenning van de prijs is een erkenning voor de Latijns-Amerikaanse literatuur en de Spaanse taal", meldde Mario Vargas Llosa in een eerste reactie op de Colombiaanse radiozender RCN.

De auteur woont en werkt sinds de jaren 90 in Londen, maar brengt drie maanden per jaar in Peru door. In 1993 verwierf hij naast het Peruaanse ook het Spaanse staatsburgerschap.

"Verzet van het individu tegen de macht"

"De winnaar van de Nobelprijs Literatuur is Mario Vargas Llosa. Hij wint de onderscheiding "voor het in kaart brengen van machtsstructuren en de strijd en het verzet van het individu tegen die macht.", klonk het bij de bekendmaking in Stockholm.

Vargas Llosa is een van de bekendste auteurs uit Zuid-Amerika. Hij schreef meer dan dertig romans, toneelstukken en essays. In 1995 werd hij bekroond met de Cervantes Prijs, de belangrijkste prijs in het Spaanse taalgebied.

Hij schrijft maatschappelijk betrokken romans met een existentialistische inslag. Het werk van de schrijver is ook in het Nederlands vertaald. Boeken als "De jonge honden van Miraflores", "De stad en de honden" en "Het ongrijpbare meisje" zijn te vinden in de rekken van de boekhandels.

De 74-jarige schrijver nam in 1990 deel aan de presidentsverkiezingen in Peru, maar moest de duimen leggen tegen Alberto Fujimori. Over zijn ervaringen als presidentskandidaat schreef hij het boek "De vis in het water".

Een aantal boeken van Llosa in het Nederlands

  • De jonge honden van Miraflores (1959)
  • De stad en de honden (1963)
  • Het groene huis (1966)
  • Pantaléon (1973)
  • Tante Julia en meneer de schrijver (1977)
  • De oorlog en het einde van de wereld (1981)
  • De vis in het water (1993)
  • Het feest van de bok (1996)
  • Het ongrijpbare meisje (2006)
  • Mijn Latijns-Amerika (2009)

Mario Vargas Llosa op Cobra.be

Cobra.be verzamelde alles uit het VRT-archief over Mario Vargas Llosa en zette de twintig laatste Nobelprijs Literatuur-winnaars op een rij. Klara zendt komende zondag van 12 tot 13 uur een gesprek uit dat Jean-Pierre Rondas had met de schrijver.